Portekiz, Rus gemilerini takip ediyor Portekiz, Rus gemilerini takip ediyor

Avustralya Savunma Bakanlığı, Avustralya, İngiltere ve ABD arasında yenilenen nükleer denizaltı işbirliği anlaşmasının detaylarını açıkladı. "Avustralya, İngiltere ve ABD Hükümetler Arası Deniz Nükleer Yürütme İşbirliği Anlaşması" olarak adlandırılan bu anlaşma, üç ülke arasında nükleer denizaltı teknolojisi ve gizli bilgi paylaşımını öngörüyor. Anlaşma kapsamında, İngiltere ve ABD, Avustralya'nın gelecekteki nükleer denizaltıları için malzeme ve ekipman sağlayacak. Ayrıca, radyoaktif atıkların yönetimi ve depolanması Avustralya'nın sorumluluğunda olacak.

Savunma Bakanı Richard Marles, bu anlaşmanın Avustralya donanmasının nükleer denizaltı edinme yolunda önemli bir adım olduğunu belirtti. Ancak, anlaşma bazı endişelere yol açtı. ABC News, olası bir nükleer risk durumunda Avustralya'nın zarar talep etme hakkına sahip olacağını, ancak ABD ve İngiltere'nin kendi denizaltı programlarını zayıflatma endişesiyle anlaşmadan çekilebileceğine dikkat çekti. Senatör David Shoebridge ise bu anlaşmayı "bir kumar" olarak nitelendirdi.

2021 yılında imzalanan AUKUS anlaşması, Avustralya'nın nükleer denizaltılara sahip olmasını ve bölgedeki askeri dengeleri değiştirebileceği için tartışmalara yol açmıştı. Başbakan Anthony Albanese, anlaşmanın Çin'in askeri gücüne karşı bir önlem olduğunu savunurken, eski Başbakan Paul Keating ise AUKUS'un Avustralya'yı ABD'nin askeri kontrolü altına sokacağını ve ülkeyi ABD'nin 51. eyaleti haline getireceğini öne sürdü.