İtalya ve Estonya Savunma Bakanlıkları, NATO savunma bakanları toplantısında yaptığı ortak açıklamada, bu yıl sonbaharda İtalya tarafından Estonya’ya SAMP/T uzun menzilli hava savunma sisteminin konuşlandırılacağını duyurdu. Anlaşmaya göre sistem, Estonya’nın Ämari Hava Üssü’ne yerleştirilecek ve İtalyan savaş uçakları ile birlikte hava sahasını koruyacak .
SAMP/T, aynı zamanda Fransa’da MAMBA adıyla bilinen ve seyir füzeleri, insansız hava araçları, taktik balistik füzeler ve uçaklara karşı koruma sağlayabilen gelişmiş bir sistem olarak tanımlanıyor. Füze menzilinin 600 kilometreye kadar olduğu belirtiliyor .
Ortak iletişimde, Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur bu adımı NATO savunma bütünlüğünün bir göstergesi olarak nitelendirerek, “hava savunması, döngüsel hava sahası devriyesi gibi ortak savunma kapsamında kritik öneme sahip” dedi. Aynı dönemde İtalyan savaş uçaklarının da Estonya hava sahasında devriye gezmesi planlanıyor .
Bu konuşlandırma, İtalya’nın 3 SAMP/T bataryasından birini ve Fransa ile ortak geliştirdiği konsepti destekleyen önemli bir adım olarak görülüyor. Ayrıca Estonya’daki askerî birliklerin entegrasyon eğitimleri ile NATO hava savunma iş birliği üzerindeki etkileşimi güçlendirmesi bekleniyor .
Sistem, Estonya’ya teslim edildiğinde Baltık Havadan Güvenlik Tatbikatı ve ortak hava savunma tatbikatlarına katkı sağlayarak bölgedeki caydırıcılığı artıracak şekilde görev yapacak.