Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), 19 Mayıs 2025 tarihinde Karadeniz açıklarında bulunan ve Rusya tarafından kullanılan bir radar ve ikmal tesisine insansız hava aracı saldırısı gerçekleştirdi. Operasyon, hem hava hem de deniz İHA’larının koordineli şekilde kullanılmasıyla düzenlendi.
🔴#Ukrayna iç istihbarat servisi SBU, insansız deniz ve hava araçlarıyla Karadeniz’de Rusya’ya ait bir petrol platformuna saldırı gerçekleştirdi. pic.twitter.com/gnCNY0ncmB
— Defence Türkiye (@defenceturkiye) May 19, 2025
Hedef alınan tesis, Sovyet döneminden kalma Neva radar sistemini barındırıyordu. Bu sistemin, Rusya tarafından bölgedeki hava ve deniz trafiğini izlemek amacıyla kullanıldığı bildirildi. İlk aşamada bir hava İHA’sı radar kulesini vururken, ardından bir deniz İHA’sı tesisin ikmal ve yaşam alanlarını hedef aldı.
SBU yetkilileri, operasyonun Karadeniz’deki Rus askeri varlığını azaltmaya yönelik planlı adımların bir parçası olduğunu belirtti. Daha önce de Kırım Köprüsü ve çeşitli Rus gemileri benzer saldırılara uğramıştı.