Çin Ulusal Uzay İdaresi'nin açıklamasına göre, 2024 yılında Ay'ın Güney Kutbu'ndaki Aitken Çanağı'na bir keşif aracı indirmeyi planlamaktadır. Bu yeni keşif aracı, Ay yüzeyinden farklı bölgelerden ve farklı dönemlere ait kaya ve toprak örnekleri toplamak amacıyla tasarlanmıştır.

Baykar'ın KEMANKEŞ 2 füzesi test sürecine başladı Baykar'ın KEMANKEŞ 2 füzesi test sürecine başladı

Ayrıca, bu görevin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için Ay'ın uzak yüzüyle iletişim sağlayacak olan "Çüeçiao-2" (Saksağan Köprüsü-2) adlı yeni bir aktarım uydusu da gelecek yılın ilk yarısında fırlatılacaktır.

Bu görev kapsamında, Çin, negatif iyon ve gaz dedektörleri gibi araştırma enstrümanları da dahil olmak üzere çeşitli bilimsel ekipmanları Ay'a götürecektir. Fransa, İtalya, Pakistan ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) için bu önemli araştırma enstrümanlarının taşınması planlanmaktadır.

Çin'in Ay keşif çalışmaları, 2007 ve 2010 yıllarında Ay yörüngesine gönderilen "Çang'ı 1" ve "Çang'ı 2" uydularıyla başlamıştı. Bu görevler, Ay'ın haritalandırılması ve yumuşak iniş için hazırlık amaçlıydı. Daha sonra "Çang'ı 3" görevi sırasında "Yütu" adını taşıyan gezgin bir keşif aracı, 14 Aralık 2023'te Ay yüzeyine başarılı bir şekilde indirilmişti.

Çin, "Çang'ı 4" görevi sırasında 3 Ocak 2019'da "Yütu-2" gezgin keşif aracını Ay'ın karanlık yüzeyine indirerek bu başarıya ulaşan ilk ülke olmuştu.

Ayrıca, "Çang'ı 5" göreviyle Ay'dan örnek toplamış ve 2020 yılında bu örnekleri Dünya'ya getirmişti.

Çin, Ay keşif faaliyetlerini ilerletmeyi hedeflemekte olup, "Çang'ı 6" görevinin ardından 2026'da "Çang'ı 7" ile Ay'ın güney kutbunda keşif yapmayı, 2027'de ise "Çang'ı 8" ile Ay yüzeyinde uzay üssü inşası için testler yapmayı planlamaktadır. Bu görevler için iki yeni nesil aktarım uydusu da Ay yörüngesine konumlandırılacaktır.

Çin, 2030'larda Ay'a insanlı görevler düzenlemeyi ve Uluslararası Ay Araştırma Üssü kurarak daha ileri keşif çalışmalarına olanak sağlamayı amaçlamaktadır.

Editör: Mustafa Yıldız