Batı Filipin Denizi Ulusal Görev Gücü (NTF-WPS), Spratly Adaları yakınlarında İkinci Thomas Sığı'nda meydana gelen çatışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamada, Çin Sahil Güvenliği'ne ait bir gemi ile "milis gemisi"nin Filipin Sahil Güvenliği gemisi ve ikmal gemisi ile çarpıştığı belirtildi. Filipinler, bu çatışmaları "Manila'nın egemenliğinin ihlali" olarak değerlendirdi. Çatışmalar şiddetle kınandı ve Çin'in Sahil Güvenlik gemisinin eylemi "tehlikeli, sorumsuz ve yasa dışı" olarak nitelendirildi.

ABD'nin Manila Büyükelçisi MaryKay Carlson da sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, ABD'nin Çin'in bu eylemlerini kınadığını ve Filipinler ile dayanışma içinde olduğunu belirtti.

Güney Kore yeni silah yatırımlarına 4 milyar dolar ayıracak Güney Kore yeni silah yatırımlarına 4 milyar dolar ayıracak

Güney Çin Denizi, bölge ülkeleri arasında uzun süredir süren egemenlik ihtilaflarına sahne oluyor. Çin, 1947'de yayımladığı haritasıyla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'ini kendi toprakları olarak ilan ediyor. Ancak Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi diğer kıyıdaş ülkeler de bölgede hak iddia ediyor. Bu nedenle, Paracel ve Spratly Adaları gibi bölgedeki adalar, resifler ve kayalıklar üzerinde egemenlik ihtilafları sıklıkla gerilimlere yol açıyor. ABD de Çin'in bölgede askeri üsler kurmasına ve uzun süreli gemi sevkiyatlarına karşı çıkıyor. Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusu sonucunda Çin'in tek taraflı egemenlik iddialarını yasal olarak tanımadı.

Editör: Mustafa Yıldız