Türk savunma sanayiinde önemli bir adım atılarak, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile Bahçeşehir Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen CTD Prob Sistemi, oşinografik araştırmalarda ve askeri platformlarda deniz suyunun fiziksel özelliklerine ilişkin veri toplama amacını taşıyor.

Deniz projelerinde birikimiyle bilinen STM'nin, Bahçeşehir Üniversitesi'nin iştiraki BAU İnovasyon ve Danışmanlık A.Ş. (BAUMIND) ile 2012 yılından beri süregelen ortak Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirilen CTD Prob Sistemi, çevre koşul testleri, fabrika kabul ve saha testlerini başarıyla tamamlayarak pazarda yerini aldı.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, nitelikli iş gücü ve Ar-Ge'nin savunma sanayiindeki önemine vurgu yaparak, üniversite-sanayi iş birliklerine verdikleri önemi belirtti. CTD Prob Sistemi'nin Türkiye'de üretimi olmayan bir sistemi yerli imkanlarla geliştirmenin gururunu yaşadıklarını ifade etti. Sistemin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın yakın gelecekte gerçekleştirmeyi planladığı projeler başta olmak üzere birçok yurt içi ve yurt dışı projede kullanılmasının hedeflendiğini belirtti.

Deniz suyunun fiziksel özelliklerini ölçen İletkenlik, Sıcaklık ve Derinlik (CTD) Ölçüm Sistemi, askeri suüstü/sualtı platformları, insansız deniz araçları ve oşinografi alanındaki bilimsel araştırmalarda en çok kullanılan sistemlerden biri olma özelliğini taşıyor. CTD Prob Sistemi, Türkiye'nin bu alandaki dışa bağımlılığını azaltarak, milli savunma kabiliyetini artırmayı amaçlıyor.

Çin'in uçak gemisi Fujian, ilk deniz denemeleri için yola çıktı Çin'in uçak gemisi Fujian, ilk deniz denemeleri için yola çıktı

CTD Prob Sistemi'nin çevre koşullarına dayanıklılığı ve gelişmiş sensörleri, tuzluluk, suyun özgül ağırlığı ve ses hızı gibi önemli verileri gerçek zamanlı olarak ölçebilme yeteneğiyle dikkat çekiyor. Bu sistem, denizaltı teknolojilerinde kritik bir öneme sahip.

Editör: Merve Tuç