Kişisel verilerin korunmasıyla ilgili uluslararası alanda en önemli etkinliklerden biri olarak kabul edilen Küresel Mahremiyet Konferansı'nın 44'üncüsü bu yıl KVKK'nin ev sahipliğinde 25-28 Ekim'de İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlendi.

Dünyadaki veri koruma otoriteleri arasında forum oluşturmayı, kurumlar arasında bilgi, tecrübe paylaşımında bulunulmasına imkan sağlamayı amaçlayan konferans, hibrit olarak gerçekleştirildi.

700'e yakın kişinin takip ettiği konferansta, kişisel verilerin korunmasına ilişkin tedbirler ve yeni gelişen teknolojiler karşısında yapılması gerekenler ele alındı.

KVKK Başkanı Bilir, konferansa ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumun 2017'den bu yana üyeleri arasında olduğu konferansa katılan üye otorite sayısının her geçen yıl arttığını dile getirdi.

Konferansın Türkiye'de yapılmasının önemli gelişme olduğunu anlatan Bilir, "Kurumumuz, Küresel Mahremiyet Konferansı'nın bünyesinde oluşturulan ve kişisel verilerin korunması alanında öncü nitelikte raporlar sunan çalışma gruplarının faaliyetlerini titizlikle takip etmekte ve aynı zamanda bu çalışmalara katkı sağlamaktadır." ifadesini kullandı.

"Yapay zekaya ilişkin son gelişmeler tartışıldı"

Bilir, programın daha önce düzenlenen konferanslardan farklı olduğunu, yeni teknolojiler ile alınması gereken tedbirlerin de gündeme getirildiği vurgulayarak, şunları kaydetti:

BİLSEM'in üstün yetenekli öğrencileri bu kampta uzay yolculuğunu deneyimliyor BİLSEM'in üstün yetenekli öğrencileri bu kampta uzay yolculuğunu deneyimliyor

"Konferansta mevcut veri koruma düzenlemelerinin uygulanmasındaki zorluklar blokzincir ve metaverse alanında da ele alındı. Yapay zekanın kullanımına ilişkin son gelişmeler, alanında çok değerli isimlerin sunumları ile tartışıldı. Bu konuların yanı sıra konferansta sınır ötesi veri transferi ve dijital çağda çocukların kişisel verilerinin korunması gibi birçok konu da etraflıca ele alındı. Gelişmekte olan teknolojiler, mahremiyet ilkeleri ışığında değerlendirildi. Aynı zamanda kişisel verilerin kötüye kullanımının önlenmesi adına veri güvenliğinin sağlanması hususunda alınabilecek tedbirler de konuşuldu."

"Teknolojik faydalar ile mahremiyet arasında denge sağlanmalı"

Teknolojinin son dönemde hızla ilerlediğini anımsatan Faruk Bilir, teknolojik fayda ile mahremiyetin korunması arasındaki dengenin tesis edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bilir, "Çağımızda, teknolojik faydalar ile mahremiyetin korunması arasındaki dengenin tesis edilmesi gerekmektedir. Kurum olarak teknoloji ve mahremiyet arasında makul bir dengenin kurulabilmesi için kişisel veri işleme esaslı teknolojiler ile mahremiyetin birlikte düşünülmesi gerektiğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu kapsamda konferansın ana temasını "Bir Denge Meselesi: Hızlı Teknolojik Gelişme Çağında Mahremiyet" olarak ilan ettiklerine işaret eden Bilir, sloganı da "Mahremiyetin Yükselişi" olarak belirlediklerini aktardı.