Lockheed Martin yetkilisi F-16 projesinin sürecini anlattı Lockheed Martin yetkilisi F-16 projesinin sürecini anlattı

Saros Körfezi'nde düzenlenen tatbikatta, TCG Bayraktar tarafından gerçekleştirilen mayın döküş harekatıyla başlandı. Ardından C-130 tipi uçak havadan denize mayın bıraktı. ROV cihazı ile teşhis edilen mayınlar, Mayın Harbi Dalgıçları (MHD) tarafından patlatılarak imha edildi. Hafif Otonom Sualtı Aracı (HOSA) da mayınlı sahada görev aldı.

Taktik Pençe Harekatı kapsamında bölgeye sevk edilen SAS komandoları, tespit edilen mayına yakın bir bölgeye helikopterden atlayarak fünye yerleştirdi. Komandolar, güvenli bölgeye geçtikten sonra mayın imha edildi. Tatbikat, imha sırasında yaralanan personelin helikopterle sevki ve tören geçişinin ardından tamamlandı.

Tatbikata Türkiye'den Mayın Filosu Komutanı, 1. Arama Tarama Filotillası Komodoru, 2. Arama Tarama Filotillası Komodoru ve 1. Amfibi Gemiler Filotillası Komodoru ile birlikte, 1 komuta kontrol gemisi, 1 fırkateyn, 2 karakol gemisi, 8 mayın avlama gemisi, 2 helikopter, 1 su altı savunma görev timi, 2 hafif otonom su altı aracı timi, 1 insansız hava aracı, 2 Sahil Güvenlik gemisi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 2 helikopter, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 2 görev uçuşu F-16 ve 1 C-130 nakliye uçağı katıldı.

NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 unsurlarından İtalya'ya ait bir komuta kontrol gemisi ile İtalya, İspanya ve Yunanistan'dan birer avlama gemisi, Hırvatistan, ABD, Malta, Romanya ve Suudi Arabistan'dan birer patlayıcı maddeleri zararsız hale getirme timi de tatbikata dahil oldu. Azerbaycan, Bahreyn, Brezilya, Bulgaristan, Güney Kore, Filipinler, Kuveyt, Malezya, Pakistan ve Umman'dan gelen birlikler ise gözlemci olarak katılım sağladı

Editör: Mustafa Yıldız