Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022'de "özel askeri operasyon" başlattığını duyurmasının ardından başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı, 1000. gününe girdi. Putin, operasyonu, Ukrayna'daki sözde ayrılıkçı yönetimlerin Rusya'dan askeri yardım talep etmesi üzerine başlatmış ve amacının, Rusya vatandaşları da dahil olmak üzere sivillere karşı suç işleyenleri adalete teslim etmek ve Ukrayna'nın Nazizm ve militarizmden arındırılmasını sağlamak olduğunu belirtmişti.

Savaşın ilk aşamasında Rusya, Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinden Kiev yönetiminin kontrolündeki bölgelere, ayrıca Harkiv, Sumi ve Çernigiv gibi bölgelere askeri birlikler gönderdi. Rus ordusu, Kırım üzerinden Herson ve Melitopol bölgelerine de asker çıkararak Kiev'i kuşatma altına aldı. Ancak savaşın ikinci ayında Rusya, Kiev ve Çernigiv'den geri çekildi. Ukrayna, Rusların Buça ve İrpin şehirlerinden çekilmesi sonrasında katliam suçlamalarında bulundu, ancak Rusya bu iddiaları reddetti.

2022'nin Eylül ayında Ukrayna, Harkiv bölgesinde karşı taarruza geçerek, Rusya'ya ait yaklaşık 8 bin 370 kilometrekarelik alanı geri aldı. Rusya, Donetsk, Zaporijya ve Herson bölgelerini yasa dışı bir şekilde ilhak etti. Ukrayna ise Herson'u geri almak için karşı taarruz başlattı ve Kasım 2022'de Rusya Herson'daki savunma hattını Dnipro Nehri'ne çekti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, savaşta 7 milyon 832 bin Ukraynalı Avrupa'ya göç ederken, 6 bin 755 sivil hayatını kaybetti. Savaş boyunca taraflar arasında ateşkes müzakereleri birkaç kez yapıldı, ancak sonuçsuz kaldı.

2023'te Ukrayna'nın karşı taarruzları devam etti. Harkiv, Donetsk ve Zaporijya bölgelerinde yoğun çatışmalar yaşanırken, Ukrayna, yaklaşık yüzde 74'lük toprak kısmını geri almayı başardı. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 uçakları Batılı ülkelerden teslim alındı.

Suriye MiG-29 filosu İsrail hava saldırılarında imha edildi Suriye MiG-29 filosu İsrail hava saldırılarında imha edildi

ABD, Ukrayna'ya uzun menzilli füzeler tedarik etmeye devam ederken, 2023'te Washington, Kiev'e bu füzeleri sınırlı şekilde Rusya topraklarında kullanma izni verdi. Kremlin, bu kararı "gerginlikte yeni bir aşama" olarak değerlendirdi. Savaşın 1000. gününde, ABD'nin Ukrayna'ya verdiği uzun menzilli silahların Rusya topraklarında kullanılmasına izin verilmesi, çatışmaların yeni bir boyut kazanmasına yol açabileceği endişelerini gündeme getirdi.

Kaynak: AA