Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin hemen ardından 2 adet Bayraktar AKINCI TİHA Şanlıurfa ve Batman’dan havalandı. AKINCI TİHA'lar depremin ilk günü zorlu hava şartlarında tespit, arama kurtarma desteği ve koordinasyon faaliyetleri için aralıksız görev uçuşları gerçekleştirdi.  

Felaketin meteorolojik boyutu

Depremin ilk günü olan 6 Şubat Pazartesi günü yoğun hava muhalefeti, fırtına, kar yağışı ve bütün bölgeyi kapatan yoğun bulutluluk nedeniyle uçaklar ve helikopterler havalanamazken, Bayraktar AKINCI TİHA’lar insansız olmanın verdiği avantajla risk alınarak görev uçuşu için havalandı. AKINCI'nın kamerasına yansıyan görüntüler felaketin meteorolojik boyutlarını da gözler önüne serdi.

Kapadokya Üniversitesinde üretilen İHA tescillendi Kapadokya Üniversitesinde üretilen İHA tescillendi

Kötü hava şartları görüntü alınmasına engel oldu

Ancak deprem bölgesi üzerindeki sert hava şartları istenilen ölçüde görüntü alınmasına engel olurken, Bayraktar AKINCI TİHA, en küçük bir görüntü fırsatını dahi değerlendirebilmek için zorlu hava şartlarında saatlerce süren uçuşlar yaptı. Ancak depremin 2. ve 3. gününde hava şartlarının düzelmesiyle birlikte Aksungur ve Bayraktar TB2 İHA'lar da görev uçuşlarına başladı. Havadaki milli İHA sayısı ve uçuş sortilerinin artmasıyla birlikte kriz masasına daha sağlıklı görüntü ve veri aktarıldı.

Editör: Mücahit Talha Altın