STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, askeri denizcilik alanında millileştirme projelerine bir yenisini ekledi. STM, Robotek Otomasyon Teknolojileri ile işbirliği yaparak, su üstü harp gemilerinin dış etkenlerden kaynaklanan kuvvetleri sönümlendirerek güvenli bir şekilde muharebe görevlerini sürdürebilmelerini sağlayan bir sistemi geliştirdi.

Bu sistem, STM'nin bir ihracat projesi kapsamında iki korvete entegre edilecek. Böylece Yalpa Sönümlendirme Sistemi, ilk görevini bir ihracat projesinde gerçekleştirecek. Ayrıca, bu sistemin Türkiye'nin milli fırkateyn projesi kapsamında MİLGEM 6, 7 ve 8. gemilerine de entegre edilmesi bekleniyor.

Yalpa Sönümlendirme Sistemi, gemilerin dalgalı denizlerde operasyon kabiliyetini artırarak personelin güvenliğini ve platformun operasyonel verimliliğini artırıyor. Aynı zamanda, gemilerin zorlu deniz koşulları ve ani manevralar sırasında karşılaştığı hareketleri en aza indiriyor. Sistem, helikopter operasyonları, silah stabilizasyonu ve denizde ikmal, malzeme ve personel transferine destek sağlamak gibi bir dizi işlevi yerine getiriyor. Bu sistemin dayanıklı tasarımı, otomatik ve adaptif çalışma özellikleriyle öne çıkıyor.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, savunmada tam bağımsız Türkiye hedefine adım adım yaklaştıklarını ve askeri denizcilik projelerinde yerli katkı payını artırmayı amaçladıklarını vurguladı. Ada sınıfı korvetlerde yerli katkı payının yüzde 80-85'e yükseldiğini belirtti ve gemilerin yüzde 100 yerli olması için çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Güleryüz, Yalpa Sönümlendirme Sistemi'nin adaptif tepkilerle gemilerin güvenliğini artıran kritik bir sistem olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu sistemin helikopter operasyonları ve gemi atışlarında stabilizasyon sağladığını ve yurt dışından alınan bir çözümün millileştirildiğini belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2026 Uzay Kongresi için Antalya'da hazırlıklara başladı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2026 Uzay Kongresi için Antalya'da hazırlıklara başladı

Gemi atışlarında stabilizasyonun yanı sıra helikopter operasyonlarında da bu sistemin önemli bir rol oynadığını söyleyen Güleryüz, bu teknoloji ile ülkeye yeni bir yetenek kazandıklarını ifade etti. İhraç edilen iki korvetin bu sistemi kullanacağını ve MİLGEM 6, 7, 8. gemilerine de entegre edilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Son olarak, savunmada tam bağımsız Türkiye'nin yanı sıra yurt dışına döviz çıkışını engellemeyi hedeflediklerini belirten Güleryüz, yerlileştirme faaliyetleri ile kaynağın ülkede kalmasını ve ihracat ile gelir getirme fırsatları yarattıklarını vurguladı.