Zaporijya cephe hattı boyunca, sık sık savaş helikopterlerinin uçuş yaptığı, güçlü patlama seslerinin yankılandığı ve dumanların gökyüzüne yükseldiği bir atmosferde, Ukrayna ordusu ile Rus kuvvetleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.

İsrail ordusu itiraf etti: "Kayıplarımız nedeniyle tank sıkıntısı çekiyoruz" İsrail ordusu itiraf etti: "Kayıplarımız nedeniyle tank sıkıntısı çekiyoruz"

Rusya-Ukrayna Savaşı, 24 Şubat 2022 tarihinde başladığından beri, her iki taraf da özellikle topçu sistemlerini yoğun bir şekilde kullanıyor gibi görünüyor.

Ukrayna ordusu, tüm cephe boyunca yerel ve Batı ülkeleri üretimi farklı topçu sistemlerini kullanarak faaliyet gösteriyor. Bu sistemler arasında, Grad'ın küçük bir versiyonu olarak bilinen "Mini Grad" adlı çok namlulu roketatar sistemleri de bulunuyor.

Zaporijya bölgesinde konuşlu olan Ukrayna Ordusu'nun 108. Bölgesel Savunma Tugayı'na bağlı topçu birlikleri, diğer birlikler gibi 24 saat boyunca nöbette bulunuyorlar.

Ukrayna ordusunun cephe hattındaki yoğun hareketliliğinin sürdüğüne tanık olunurken, Mini Grad sistemleri ile gerçekleştirilen atışlar da kameralara yansıdı.

Bu sistemlerden sorumlu olan "Gall" adını kullanan bir subay, cephe hattındaki faaliyetler hakkında açıklamalarda bulundu. Gall, Ukrayna ordusunun yaklaşık bir yıldır Mini Grad sistemlerini kullanmaya başladığını ve bu sistemlerin kendi avantajları olduğunu belirtti.

Gall, "Mini Grad'ların bizim için yeni bir şey olmadığını söyleyemem. Yaklaşık bir yıldır bu tür silahları kullanıyoruz. Bu sistemlerin daha hareketli olmaları, ön cepheye daha az dikkat çekmeleri ve ileri mevzilere daha yaklaşabilmeleri gibi kendi avantajları var." dedi.

Roketlerin 40 kilometre menzile sahip olduğunu belirten Gall, "20 veya 40 kilometre menzile sahip fırlatmalar yapabilen Mini Grad'larımız var. Genellikle 20 kilometreye kadar atış yapabilen çok namlulu sistemleri kullanıyoruz. Ekip olarak ise 10 ila 15 kilometre mesafedeki hedeflere ateş ediyoruz." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Gall, bu sistemlerle fırlatılan roketlerin oldukça ağır olduğunu ve "20 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurmak için Mini Grad'larda patlayıcı mühimmatla beraber 60-70 kilogram ağırlığında roketler kullanılıyor." şeklinde konuştu.

Ukrayna ordusunun bu sistemleri aktif bir şekilde kullandığını belirten Gall, "Tugayımızda yeterince Mini Grad bulunuyor. Doğal olarak, bu sistemler ordunun ayrılmaz bir parçası ve savaşın seyrini olumlu bir şekilde etkiliyor." dedi.