MİDA Projesi; mühendislik zorluklarından maliyet etkin çözümlere, Mavi Vatan’ın farklı görev ihtiyaçlarına ve asimetrik tehditlere kadar birçok başlıkta yapılan kapsamlı analizler sonucunda şekillendirildi. Başlangıçta büyük endişe yaratan bu zorluklar, detaylı fizibilite çalışmaları ve sektör uzmanlarıyla yapılan istişareler sayesinde sistematik bir şekilde ele alındı.
Proje sürecinde oluşturulan konsept, Fransız Savunma Bakanlığı gibi uluslararası kurumların da dikkatini çekerek, özgün ve ileri seviyede bir tespit ve müdahale mimarisi ortaya koydu.
Türkiye’nin İlk Deniz Harbinde Asimetrik Unsurlara Karşı Koruma Konsepti: MİDA
MİDA Projesi kapsamında geliştirilen Türkiye’nin ilk safkan Otonomi-5 seviyesindeki İnsansız Deniz Aracı ARİDA-M, sabit ve hareketli unsurlara karşı otonom taarruz ve savunma görevlerini gerçekleştirecek şekilde tasarlandı.
Faz-2 kapsamında geliştirilecek olan hedef tespit platformu ARİDA-T’nin de altyapı çalışmaları başarıyla tamamlandı.
🌊 Anadolu Robotik, MİDA (Muhafız İnsansız Deniz Aracı) Projesi kapsamında geliştirdiği, Türkiye’nin deniz harbinde asimetrik unsurları tespit ve engellemeye yönelik konseptini ilk kez kamuoyuyla paylaştı.
— Defence Türkiye (@defenceturkiye) April 28, 2025
🔹 ARİDA-M, sabit ve hareketli unsurlara karşı tam otonom koruma ve… pic.twitter.com/O2GQYTLkp2
Anadolu Robotik yürütücülüğünde, sektörlerinde uzman Sekizaltmış Savunma Sanayi ve Ender ARGE firmalarının oluşturduğu konsorsiyum tarafından geliştirilen MİDA Projesi, Türkiye’nin deniz güvenliği ve insansız sistemler alanındaki kabiliyetlerini ileriye taşıma hedefiyle çalışmalarına devam ediyor.
Projeye ilişkin yeni detaylar ve ilerlemeler, önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak.
Defence Türkiye