ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, şirketin 11,1 milyar dolarlık bakiye siparişleriyle tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirterek, "Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığı açısından önemli bir dönemi geride bıraktık." dedi.

ASELSAN, ihracat odaklı büyüme stratejisini başarıyla uygulayarak 2024 yılı birinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, ASELSAN'ın ilk çeyrek net karı 1,2 milyar lira oldu. Şirketin üç aylık cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 15,1 milyar liraya ulaşırken, brüt karı yüzde 3 artış gösterdi. Faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK), 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 3,4 milyar liraya yükseldi ve FAVÖK marjı yüzde 22 olarak gerçekleşti. ASELSAN'ın öz kaynaklarının aktife oranı ise yüzde 63 oldu.

Türksat 6A'nın fırlatılmasında geri sayım başladı Türksat 6A'nın fırlatılmasında geri sayım başladı

Ahmet Akyol, 2024 yılına hızlı bir başlangıç yaptıklarını ve milli savunma ekosistemine ve ekonomiye önemli katkılar sağladıklarını ifade etti. Akyol, "Tarihimizin en yüksek bakiye sipariş rakamına ulaştık. Böylece Türkiye'nin teknolojik bağımsızlığı açısından ilkleri yaşadığımız verimli bir dönemi geride bıraktık. Ana Vatan, Gök Vatan ve Mavi Vatan için geliştirdiğimiz onlarca teknolojiyle, milletimizin geleceğe güvenle bakmasını sağladık." dedi.

Akyol, M60T tanklarını ASELSAN’ın ileri teknolojisiyle donattıkları "Tanklara İlave Yetenek Kazandırılması Projesi"ni vurguladı. Ayrıca, üstün aviyonik sistemlerle desteklenen KAAN'ın kanatlanmasına, Türkiye'nin ilk milli denizaltı savunma harbi sonarı olan Düşük Frekanslı Aktif Sonar Sistemi'nin (DÜFAS) donanmaya kazandırılmasına, Otonom Sualtı Aracı Deringöz'ün ilk dalışlı testlerine, MARLİN İnsansız Deniz Aracı ve YENER Mayın Tespit Sistemi'nin envantere alınmasına, MURAD Uçak Burun Radarının F-16 platformuna entegrasyonuna ve TOLUN Güdümlü Mühimmatın ilk ihracat sözleşmesine dikkat çekti. Ayrıca, ASELFLIR-500 EO Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi'nin ilk ihracatının da gerçekleştirildiğini belirtti.

Akyol, ASELSAN'ın üç temel vizyonu olan dünyanın en iyi ürünlerini geliştirmek, oyun değiştirici teknolojiler üretmek ve ihracat odaklı büyümek doğrultusunda çalıştıklarını söyledi. Şirketin, yurt içinde ve yurt dışında kullanılan 500'den fazla ürünü olduğunu kaydeden Akyol, Malezya'dan Şili'ye, Polonya'dan BAE'ye kadar geniş bir coğrafyada küresel bir varlık gösterdiklerini belirtti.

Akyol, "ASELSAN'a duyulan güveni pekiştiriyoruz. Ülkemizin aydınlık yarınları için büyük bir sinerjiyle çalışmaya, stratejik işbirliklerimizi artırmaya devam edeceğiz. 2030 yılına kadar takip edeceğimiz yol haritalarımızı oluşturduk. Seri üretim kapasitemizi ve yeteneklerimizi artırmak için 400 milyon doları aşan dört büyük yatırım başlattık. Hedefimiz, ASELSAN'ı dünyanın en büyük 30 savunma sanayi şirketinden biri haline getirmek. Yüksek teknolojimizle, kaliteli ve hızlı üretimimizle, ihracat potansiyelimizle bu hedefe ulaşacağız." dedi.