AFP’ye konuşan Husi Siyasi Bürosu üyesi Abdulmalik Alejri, “Su yolları tüm uluslararası gemilere açıktır, ancak İsrail gemileri hariç” ifadelerini kullandı.
ABD ve diğer ülkelerle yapılan anlaşmanın yalnızca Amerikan ve uluslararası gemileri kapsadığını belirten Alejri, İsrail’in bu anlaşmanın dışında bırakıldığını vurguladı. Husiler, Kasım 2023’te İsrail-Hamas savaşıyla birlikte İsrail bağlantılı gemilere saldırmaya başlamış, Ocak 2024’te ABD ve İngiltere’nin hava saldırılarına karşılık bu ülkelerin gemilerini de hedef almıştı.
Husi Sözcüsü Yahya Saree ise çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail’in güneyindeki Ramon Havalimanı ve Tel Aviv çevresindeki “hayati bir hedefin” insansız hava araçlarıyla vurulduğunu duyurdu.
ABD ile Husiler arasındaki ateşkes, Salı günü İsrail’in Yemen’in Sana Havalimanı’na gerçekleştirdiği saldırının ardından ilan edildi. Husilere göre saldırıda terminal binaları yok oldu ve 500 milyon dolarlık hasar meydana geldi.
ABD Başkanı Donald Trump, anlaşmanın ardından yaptığı açıklamada, Husilerin “gemilere saldırılara son verme” kararı aldığını ve bunun “hedeflenen sonuç” olduğunu söyledi. Pentagon, Mart ortasından bu yana Yemen’de 1.000’den fazla hedefin vurulduğunu, saldırılarda toplam 300 kişinin öldüğünü açıkladı.
Alejri, ABD-İran arasında Umman’ın başkenti Maskat’ta gerçekleşen görüşmelerin ateşkese giden yolu açtığını belirterek, “Amerika saldırıları başlattı, biz önce İsrail’i hedef alıyorduk, ABD’yi değil” dedi.
Husiler, Kızıldeniz’de gemilere yönelik saldırılarını Filistinlilere destek amacıyla sürdürdüklerini ifade etti. Kızıldeniz’deki saldırılar nedeniyle bölgedeki ticari gemi trafiği ciddi oranda azaldı; normalde dünya deniz ticaretinin yaklaşık %12’si bu güzergahtan geçiyor.