Rusya, dışa bağımlılığını azaltmak ve kendi hammaddelerinden topçu barutu üretimini yerelleştirmek için çaba harcıyor. Rostec'in başkanı Sergey Ozdoev'e göre, yapılan testler ve pratik atışlar, geleneksel barutlardan daha düşük olmayan bir barut elde edildiğini gösterdi. Ozdoev, Rusya'nın kaynak açısından zengin olduğunu ve yeni hammaddelerle barut üretimindeki payının artacağını belirtti.

Ancak, ticaret verilerine göre, Rusya hala topçu barutunun ana bileşeni olan  nitroselülozun ithalatına güveniyor. Özellikle, Ukrayna'nın işgalinin ardından ithalatın %70 arttığı görülüyor. AB ve ABD'nin yaptırımları, Rusya'nın barut ithalatını kısıtlamış olsa da, Çin gibi ülkeler bu açığı kapatıyor.

Öte yandan, Rusya'nın barut ithalatının önemli bir kısmı küçük bir Türk şirketi olan Noy aracılığıyla gerçekleşiyor. Bu şirket, ABD, Almanya ve Tayvan'dan nitroselüloz ithal ediyor ve Rusya'ya satıyor. Ancak, dünya pazarındaki barut kıtlığı nedeniyle bu tedarikler yeterli olmayabilir. Bu durum, Rusya'nın kendi hammaddelerini kullanarak üretimi artırma isteğiyle de uyumlu görünüyor.

Fransız aviyonikleri yaptırımlara rağmen Rus Su-30'un uçmasını sağlıyor Fransız aviyonikleri yaptırımlara rağmen Rus Su-30'un uçmasını sağlıyor

Rostec'in tesislerinin tam kapasiteyle çalıştığını belirten Ozdoev, hükümetin üretim kapasitesini artırmak için çalışmalarına devam ettiğini ifade etti.